Návrh nových stanov ČRS

13.05.2020 12:10
PRACOVNÍ VERZE NÁVRHU NA ZMĚNU STANOV ČRS 
 
STANOVY Českého rybářského svazu, z. s. 
 
Část I. 
 
§ 1 Základní ustanovení 
 
1) Český rybářský svaz, z. s. (dále jen „Svaz“ nebo „ČRS“) je samosprávný a dobrovolný svazek členů ve smyslu zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, v platném znění. 
2) Svaz má postavení samostatné právnické osoby a vyvíjí svou činnost v souladu s těmito Stanovami a obecně platnými právními předpisy. 
3) Sídlem hlavního spolku Svazu je Praha 10 – Vinohrady, Nad Olšinami 282/31. 
4) Spolek vystupuje pod názvem Český rybářský svaz, z. s. Jeho pobočné spolky vystupují pod názvy: 
 
- Český rybářský svaz, z. s., ………… územní svaz …………… 
 
- Český rybářský svaz, z. s., ……… místní organizace ………… 
Zkráceného názvu ČRS, z. s., ÚS ČRS, z. s., MO ČRS, z. s. lze používat ve vztazích mezi subjekty spolku. 
5) ČRS jako celek, místní organizace a územní svazy jsou svéprávné a mají vlastní právní osobnost. Mohou v plném rozsahu nabývat práva a závazky, pokud to není v rozporu s posláním Svazu a obecně závaznými právními předpisy. 
6) Stanovy Svazu upravují poslání Svazu, členství ve Svazu, práva a povinnosti jeho členů, kárná opatření, strukturu a orgány Svazu a zásady hospodaření Svazu. 
7) Jednací řád Svazu upravuje zejména způsob a formu jednání a rozhodování orgánů Svazu a pobočných spolků, volby a doplňování volených orgánů Svazu a pobočných spolků. 
 
8) Za dluhy pobočného spolku hlavní spolek neodpovídá a ani neručí. 
 
§ 2 Poslání Svazu a předmět hlavní činnosti  
 
Posláním Svazu je zejména: 
1) Výkon rybářství ve smyslu zákona o rybářství, tj. chov, zušlechťování, ochrana a lov ryb, popřípadě vodních organismů, v rybníkářství nebo při výkonu rybářského práva. 
 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 2 
2) Provozování akvakultury, ochrana přírody, čistoty vod, životního prostředí, propagace rybářství a ochrany přírody ve veřejnosti. 
 
3) Aktivní účast na výchově dětí a mládeže v oboru rybářství a rybářského sportu, ochrany přírody, čistoty vod a životního prostředí. 
 
4) Vytváření podmínek pro zapojení osob se zdravotním postižením nebo osob zdravotně znevýhodněných do činnosti Svazu. 
 
5) Rozvíjení a popularizování rybářského sportu, organizace rybářských soutěží a účast v nich na všech úrovních. 
 
6) Spolupráce s českými i zahraničními institucemi, organizacemi a orgány, jejichž činnost se dotýká rybářství, rybářského sportu, ochrany přírody a životního prostředí. 
 
7) Vytváření podmínek pro činnost pobočných spolků a členů Svazu. Za tím účelem: 
 
a) ctít historii a tradice v rybářství a vést členy k jejich respektování a rozvíjení, b) poskytovat metodickou pomoc, vydávat odborné publikace a časopisy, výukové a informační materiály a zajišťovat jejich distribuci, organizovat odborné kursy, školení, zkoušky, c) poskytovat služby včetně nákupu a distribuce rybích násad pro další produkci a pro zarybňování rybářských revírů, d) využívat získané dotační prostředky.  
 
8) Svaz i jeho pobočné spolky realizují své poslání i jako veřejně prospěšné.  
 
9) K zajištění svého poslání mohou Svaz i jeho pobočné spolky vykonávat obchodní (podnikatelskou) činnost a podpůrné služby v souladu s právními předpisy. Případný zisk lze použít pouze k podpoře hlavní činnosti. 
 
Posláním Svazu je zajistit realizaci činností, které spolu vzájemně souvisejí, jsou systematicky propojené a tvoří předmět jeho hlavní činnosti. 
 
§ 3 Členství 
 
1) Členem Svazu se mohou stát fyzické osoby, občané: a) České republiky, b) jiných států s povolením k trvalému pobytu na území ČR. 
 
2) Členové Svazu jsou řádní a čestní. Dokladem řádného, čestného je platný členský průkaz.  
 
3) Řádní členové jsou: a) dospělí - od začátku kalendářního roku, v němž dosáhnou 19 let věku, b)   mládež 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 3 
- od začátku kalendářního roku, v němž dosáhnou 16 let věku, do konce kalendářního roku, v němž dosáhnou 18 let věku, c) děti (od začátku povinné školní docházky do 15 let), - povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne šestého roku věku, pokud mu není povolen odklad. 
 
4) O přijetí za: a) řádného člena rozhoduje výbor místní organizace, b) čestného člena místní organizace rozhoduje výbor místní organizace, čestného člena územního svazu rozhoduje výbor územního svazu, čestného člena ČRS rozhoduje Republiková rada. 
 
5) Členský příspěvek se skládá: a) z jednorázového vstupního peněžního příspěvku (zápisné), b) z úhrady členské známky, c) z ročního peněžního příspěvku,  d) z úplaty za vydanou povolenku k lovu, stanovenou uživatelem revíru, e) z mimořádného členského příspěvku schvalovaného Republikovým sněmem, f) z mimořádného členského příspěvku schvalovaného Republikovou radou,  g) z mimořádného členského příspěvku schvalovaného územní konferencí. Ustanovení § 3 odst. 5 písm. c) se nevztahuje na děti do 15 let. 
 
6) Chce-li si člen zachovat pouze prosté členství, je povinen zaplatit části členského příspěvku uvedené v § 3 odst. 5 písm. b), e), f) a g).  
 
7) Člen může být organizován pouze v jedné místní organizaci, zpravidla nejblíže místu trvalého bydliště; hostování v jiné místní organizaci není vyloučeno. 
 
8) O hostování člena z jiné místní organizace rozhoduje výbor hostovské místní organizace, který je povinen bez zbytečného odkladu o hostování informovat místní organizaci, ve které je člen organizován. 
 
9) Na člena, kterému bylo umožněno hostování v jiné místní organizaci, se vztahují při tomto hostování ustanovení §3 odst. 5, §4 odst. 1 písm. a), d), e), f) a odst. 2 Stanov. 
 
10) Člen, který hostuje v jiné místní organizaci, podléhá pravomoci kárného orgánu územního svazu podle místní organizace, ve které je organizován. 
 
11) Členství zaniká:  a) vystoupením, b) zrušením členství pro nezaplacení pravidelného peněžního příspěvku podle § 3 odst. 5 písm. b) do konce dubna příslušného roku, c) zánikem platnosti povolení k trvalému pobytu na území ČR,  d) vyloučením, e) smrtí. 
 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 4 
12) Odejmout čestné členství nebo hostování může ten orgán, který čestného člena přijal nebo o hostování rozhodl.  
 
13) Za člena ČRS nesmí být přijat ten, kdo byl v uplynulých dvou letech z ČRS nebo MRS vyloučen; rovněž ani ten, proti němuž bylo v této lhůtě zahájeno před ukončením členství kárné řízení. 
 
14) Svaz vede seznam svých členů v centrální evidenci členů podle údajů vyplněných pověřenou osobou místní organizace, územního svazu, případně Svazu. Zápisy a výmazy provádí příslušná pověřená osoba. Je-li seznam členů veden v centrálním informačním systému (dále jen „CIS“), jsou práva a povinnosti pověřených osob včetně osob, které mají právo nahlížet do CIS stanovena v jeho provozním řádu. 
 
15) Správcem centrální evidence členů případně CIS je osoba určená statutárním orgánem Svazu. 
 
16) Vedenými údaji v seznamu členů jsou jméno, příjmení, titul, datum narození, kontaktní adresa, kontakt (e-mail, telefon). Seznam členů je přístupný pouze členům Svazu; jinak jen v zákonem stanovených případech. 
 
(Pozn. Vedení seznamu členů v CIS se pravděpodobně bude muset přepracovat dle systému, jehož podoba vzejde z výběrového řízení na CIS. Výše navrhovaná úprava může být jiná oproti navrženému systému CIS, a to včetně §7 odst. 8 Stanov) 
 
 
§ 4 Práva a povinnosti členů 
 
1) Člen má tato práva: a) zúčastňovat se jednání členské schůze,  b) hlasovat na členské schůzi,  c) volit a být volen do všech orgánů Svazu,  d) po vydání povolenky vykonávat rybářské právo, e) účastnit se ostatních činností Svazu,  f) obracet se na orgány Svazu se svými podněty, návrhy, dotazy a stížnostmi,  g) podat odpor proti kárnému příkazu. 
Podrobnosti stanoví Jednací řád. 
 
2) Člen má tyto základní povinnosti:  a) dodržovat Stanovy ČRS, Jednací řád ČRS, obecně závazné právní předpisy o rybářství a ochraně přírody, bližší podmínky výkonu rybářského práva (rybářské řády) a plnit rozhodnutí orgánů Svazu,  b) platit členské příspěvky ve stanoveném termínu, c) do 15 dnů po skončení platnosti povolenky k lovu vracet řádně vyplněný oddíl II. povolenky k lovu uživateli rybářského revíru, který povolenku vydal, 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 5 
d) osobní účastí se podílet na činnosti místní organizace Svazu nebo některé z organizačních jednotek Svazu; zúčastňovat se rybářského školení,  e) chránit majetek Svazu,  f) vystříhat se všeho, co by poškodilo dobré jméno Svazu a jeho organizačních jednotek a narušovalo rybářskou etiku, vzájemný respekt ve vztazích mezi rybáři a rybářskými organizacemi.  
 
Ustanovení odst. 1 písm. b), c) se nevztahuje na děti a mládež. Ustanovení odst. 1 písm. b), c), a odst. 2 písm. b), d), se nevztahuje na čestné členy. 
 
§ 5 Kárná opatření 
 
1) Za zaviněné provinění nesplněním členských povinností může být řádným členům uloženo některé z těchto kárných opatření:  a) důtka,  b) dočasné odnětí povolenky k rybolovu,  c) odnětí povolenky k rybolovu,  d) nevydání povolenky k rybolovu až na 2 roky, přičemž případy c) a d) lze kombinovat,  e) odnětí svazových vyznamenání,  f) vyloučení z ČRS. 
 
2) Dopustí-li se kárného provinění funkcionář Územního svazu nebo Územní dozorčí komise, rozhoduje o uložení kárného opatření kárný senát Republikové dozorčí rady. Dopustí-li se kárného provinění funkcionář Republikové rady nebo Republikové dozorčí rady rozhoduje o uložení kárného opatření Republiková dozorčí rada. 
 
3) Odpovědnost za přestupek zaniká uplynutím doby 1 roku od spáchání přestupku. Běh promlčecí doby se oznámením o zahájení řízení přerušuje. 
 
4) Kárná opatření se ukládají  a) ve zjednodušeném řízení formou kárného příkazu, b) rozhodnutím kárného senátu územního svazu, kárného senátu Republikové dozorčí rady nebo Republikové dozorčí rady. 
5) Porušení členských povinností podle § 4 odst. 2 písm. e), f) nelze projednávat ve zjednodušeném řízení. 
 
6) Řízení podle odst. 4 písm. a) provádí kárný orgán, jehož k tomu pověří výbor ÚS; řízení podle odst. 4 písm. b) provádí tříčlenný kárný senát, který je volen výborem ÚS. Kárný senát Republikové dozorčí rady je volen Republikovou dozorčí radou. 
 
7) Kárný orgán může vydat kárný příkaz v případech, kdy skutkový stav je spolehlivě zjištěn z předloženého návrhu na zahájení kárného řízení či připojených důkazů; není
Stanovy Českého rybářského svazu strana 6 
li skutkový stav spolehlivě zjištěn, předá spis kárnému senátu k dalšímu řízení. O tom podezřelého z přestupku bezodkladně vyrozumí.  8) Při rozhodování o kárném opatření bere kárný orgán v úvahu charakter porušení členských povinností, zda se ho člen dopustil úmyslně či z nedbalosti. Přihlédne také k dosavadnímu průběhu členství toho, kdo se porušení povinností dopustil. 9) Kárným příkazem lze uložit kárné opatření a) důtka, b) dočasné odnětí povolenky k rybolovu, c) odnětí povolenky k rybolovu,  d) nevydání povolenky k rybolovu až na 2 roky, přičemž případy c) a d) lze kombinovat. 10) Proti uloženému kárnému příkazu je možno podat, ve lhůtě do 15 dnů ode dne jeho doručení, odpor. Včas podaným odporem se kárný příkaz ruší, věc je předána kárnému senátu, jenž ve věci nařídí jednání. Marným uplynutím lhůty k podání odporu nabude kárný příkaz právní moci a je vykonatelný. 11) Jednání před kárným orgánem a senátem jsou neveřejná. 12) Náklady kárného řízení se stanoví paušální částkou podle druhu řízení, v němž je vysloveno konečné rozhodnutí ve věci, a to a) 200 Kč ve věcech, v nichž došlo k vydání kárného příkazu, který nabyl právní moci; b) 2 500 Kč v ostatních věcech.    
 
13) Není-li v řízení zjištěno, že jednání podezřelého z kárného proviněné naplňuje znaky skutkové podstaty kárného provinění, povinnost hradit náklady kárného řízení mu nevzniká. V takovém případě může kárný orgán nebo kárný senát rozhodnout, že oznamovatel kárného provinění je povinen nahradit účelně vynaložené náklady kárného řízení osobě, proti níž bylo kárné řízení zavedeno. 14) Proti rozhodnutí kárného senátu není opravný prostředek přípustný. 15) Pravomocné rozhodnutí o uložení kárného opatření vyloučením z ČRS vždy přezkoumá Územní dozorčí komise a postoupí je Republikové dozorčí radě. 16) Podrobnosti průběhu kárného řízení stanoví Jednací řád.  17) Kárný orgán a kárný senát jsou při ukládání kárných opatření vázány sazebníkem kárných opatření vydaných Republikovou radou ČRS, v jehož mezích kárná provinění individuálně posuzují a rozhodují (odst. 8 tohoto ustanovení). 
 
 
 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 7 
ČÁST II. 
 
§ 6 Struktura a orgány Svazu 
 
1) Členové Svazu se sdružují v místních organizacích. 
 
2) Členská schůze volí členy výboru místní organizace (případně předsedu), členy její dozorčí komise, delegáty na územní konferenci a navrhuje delegáty do Republikového sněmu.  
 
3) Územní konference volí členy výboru, předsedu územního svazu a členy územní dozorčí komise. Dále volí svého zástupce do Republikové rady, Republikové dozorčí rady a delegáty do Republikového sněmu a jejich náhradníky. 
 
4) Vrcholným orgánem Svazu je Republikový sněm, který tvoří delegáti zvolení na konferencích územních svazů a členové Republikové rady.  
 
5) Republikový sněm volí předsedu Svazu. 
 
6) Orgány Svazu vykonávají svou působnost v rozsahu určeném Stanovami. Jednání orgánů upravuje Jednací řád ČRS. 
 
7) Volební období do všech orgánů Svazu je čtyřleté. Po uplynutí funkčního období, do doby volby nového orgánu, vykonává nadále pravomoci stávající orgán. Volby nového orgánu se musí konat nejpozději do dvou měsíců, jinak mandát zaniká.  
 
8) Nelze-li z důvodu vyšší moci dodržet volební období a postup ustanovování všech orgánů spolku uvedený v § 6 odst. 7, prodlužuje se funkční období volených orgánů do následujících voleb; o opatřeních směřujících k provedení těchto voleb v hlavním spolku i pobočných spolcích rozhodne Republiková rada. 
 
9) V průběhu volebního období může funkcionáře odvolat ten orgán, který jej zvolil.  
 
10) Člen nesmí vykonávat více funkcí, jsou-li tyto funkce ve vzájemném kontrolním vztahu. Takové funkce nesmějí vykonávat ani členové či jiné osoby, které jsou podle obecně závazných právních předpisů považovány za osoby blízké.  
 
Funkcionáři jsou povinni vykonávat svoji funkci tak, aby nedocházelo ke střetu mezi jejich osobními zájmy a zájmy, které jsou povinni z titulu své funkce prosazovat nebo hájit. Funkcionář je povinen zdržet se každého jednání, při kterém mohou jeho osobní zájmy ovlivnit výkon jeho funkce. Osobním zájmem se rozumí takový zájem, který přináší funkcionáři, osobě blízké podle obecných právních předpisů funkcionáře, právnické osobě ovládané funkcionářem nebo osobou blízkou funkcionáře zvýšení majetku, majetkového nebo jiného prospěchu, zamezení vzniku případného snížení majetkového nebo jiného prospěchu nebo jinou výhodu. 
 
 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 8 
§ 7 Místní organizace a její orgány 
 
1) Místní organizace jsou základními organizačními jednotkami Svazu.  
 
2) Ke vzniku místní organizace Svazu je třeba souhlasu výboru územního svazu. 
 
3) Návrh na zřízení místní organizace předkládá výboru územního svazu přípravný výbor zájemců s potřebným odůvodněním. Podrobnosti stanoví Jednací řád. 
 
4) Orgány místní organizace jsou: a) členská schůze,  b) výbor,  c) dozorčí komise. 
 
5) Místní organizace Svazu se může rozdělit, sloučit, nebo zaniknout, usnese-li se na tom členská schůze.  
 
6) Místní organizace Svazu může zaniknout též na základě rozhodnutí výboru územního svazu, je-li tato organizace zcela nefunkční, anebo vyvíjí-li činnost v rozporu se Stanovami. Rozhodnutí výboru územního svazu podléhá schválení příslušné územní konference. 
 
7) Místní organizace mohou zřizovat a rušit místní skupiny a kluby. Jejich činnost upravuje Jednací řád. 
 
8) Místní organizace vede seznam členů a po dobu dvou let i seznam vyloučených členů a členů, proti nimž bylo zahájeno před ukončením členství kárné řízení a v případě zavedení CIS jej poskytuje vyšším orgánům Svazu v elektronické podobě. Zápisy a výmazy se provádějí elektronickým způsobem nebo v listinné podobě. Vedenými údaji v seznamu členů jsou jméno, příjmení, titul, datum narození, kontaktní adresa, kontakt (e-mail, telefon). Seznam členů je přístupný pouze členům Svazu; jinak jen v zákonem stanovených případech. 
 
§ 8 Členská schůze 
 
1) Členská schůze je nejvyšším orgánem místní organizace. Svolává ji výbor podle potřeby, nejméně jednou ročně. Členská schůze musí být také svolána na základě požadavku dozorčí komise místní organizace Svazu. Členská schůze může být konána formou schůze zástupců zvolených v místních skupinách. Zástupci zvolení v místních skupinách nemohou rozhodovat o záležitostech, kde Stanovy ČRS určují k platnosti příslušného usnesení kvorum vázané na všechny členy místní organizace. V případě § 7 odst. 6 může členskou schůzi svolat výbor příslušného územního svazu. 
 
2) Členská schůze MO je po svém zahájení schopná usnášet se, je-li přítomna nadpoloviční většina členů MO nebo zvolených zástupců místních skupin. 
 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 9 
3) Není-li členská schůze MO po svém zahájení schopná se usnášet, odloží se její další průběh o 15 minut. Po uplynutí této doby je členská schůze MO schopná usnášet se za přítomnosti jakéhokoliv počtu členů MO nebo zvolených zástupců místních skupin. 
 
4) Členská schůze rozhoduje o všech záležitostech místní organizace, zejména: a) schvaluje zprávu o činnosti a výsledcích hospodaření za uplynulé období, roční účetní závěrku, plány činnosti, rozpočet na běžný rok a bere na vědomí zprávu dozorčí komise,  b) volí z členů místní organizace nejméně pětičlenný výbor a nejméně tříčlennou dozorčí komisi místní organizace, může z členů místní organizace provést přímou volbu předsedy místní organizace,  c) volí z členů místní organizace delegáty a náhradníka na konferenci územního svazu a navrhuje z členů místní organizace delegáta do republikového sněmu, d) rozhoduje o zřízení nebo zrušení místních skupin a klubů, o rozdělení, sloučení a zániku místní organizace a o majetku místní organizace v souladu s obecně závaznými předpisy; při zániku s likvidací, e) rozhoduje o samostatném nebo společném výkonu rybářského práva, f) schvaluje členský příspěvek podle § 3 odst. 5 písm. a) Stanov. 
 
5) Usnesení členské schůze je závazné pro všechny orgány a členy místní organizace. 
 
§ 9 Výbor místní organizace 
 
1) Výbor je výkonným orgánem místní organizace, který spravuje její záležitosti mezi členskými schůzemi. Zajišťuje plnění usnesení členské schůze, hospodaří s majetkem místní organizace a rozhoduje o všech záležitostech, které nejsou výlučně vyhrazeny členské schůzi. O své činnosti předkládá zprávy členské schůzi. 
 
2) Výbor se skládá z předsedy místní organizace, místopředsedy (popř. místopředsedů), jednatele a dalších členů výboru, zvolených členskou schůzí. Není-li předseda zvolen přímo členskou schůzí, volí jej výbor na první schůzi výboru ze svého středu. Výbor na návrh předsedy dále volí místopředsedu (popř. místopředsedy), jednatele a další funkcionáře. 
 
3) Schůzi výboru svolává předseda nebo pověřený člen výboru. 
 
4) Mimořádné a neodkladné záležitosti, patřící do působnosti výboru, může mezi jednáními výboru zařídit předseda, jednatel nebo jiný pověřený člen výboru. K platnosti jejich opatření je třeba dodatečného schválení výborem. 
 
5) Výbor zajišťuje školení řádných členů místní organizace a rybářské kroužky. 
 
6) Výbor přijímá opatření k odstranění nedostatků zjištěných dozorčí komisí.   
 
 
 
 
 
 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 10 
§ 10 Dozorčí komise 
 
1) Dozorčí komise je kontrolním orgánem místní organizace; zprávy o své činnosti předkládá členské schůzi. O výsledcích provedených kontrol informuje výbor místní organizace, a navrhuje mu opatření k nápravě zjištěných nedostatků; v odůvodněných případech může navrhnout výboru místní organizace svolání mimořádné členské schůze. 
 
2) Členové dozorčí komise volí na svém prvním zasedání ze svého středu předsedu.  
 
3) Předseda dozorčí komise nebo jím pověřený člen má právo účastnit se všech schůzí výboru s hlasem poradním. 
 
4) Dozorčí komise kontroluje veškerou činnost a hospodaření místní organizace a jejích orgánů a komisí; komise může přizvat ke spolupráci odborníky.  
 
§ 11 Územní svazy a jejich orgány 
 
1) Místní organizace ČRS se sdružují v územní svazy. Ke vzniku územního svazu je nutný souhlas Republikové rady. Podrobnosti stanoví Jednací řád.  
 
2) Základním úkolem územních svazů je organizovat územní rybolov, koordinovat činnost místních organizací, poskytovat jim odbornou a metodickou pomoc a služby, chránit a prosazovat zájmy Svazu a jeho členů.  
 
3) Orgány územních svazů jsou:  a) územní konference,  b) výbor územního svazu,  c) územní dozorčí komise.  
 
4) Územní svaz se rozdělí nebo zanikne, rozhodnou-li o tom dvě třetiny místních organizací v něm sdružených usnesením územní konference.  
§ 12 Územní konference 
 
1) Územní konference je nejvyšším orgánem územního svazu. Územní konferenci tvoří delegovaní zástupci všech místních organizací a členové výboru územního svazu. 
 
2) Územní konference se schází podle potřeby, nejméně však jednou za dva roky. Svolává ji výbor územního svazu. Musí být také svolána, usnese-li se na tom výbor územního svazu dvoutřetinovou většinou, nebo požádají-li o to dvě třetiny místních organizací, nebo usnese-li se na tom územní dozorčí komise dvoutřetinovou většinou hlasů svých členů. 
 
3) Územní konference zejména: 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 11 
a) stanoví hlavní zásady činnosti a cíle hospodaření, b) schvaluje zprávu o činnosti územního výboru a rozhoduje o majetku územního svazu a jeho použití, c) schvaluje zásady a pravidla přerozdělení členského příspěvku podle §3 odst. 5 písm. c), d) z členů místních organizací sdružených v územním svazu volí předsedu územního svazu, nejméně sedm dalších členů výboru územního svazu a nejméně pětičlennou územní dozorčí komisi, e) z členů místních organizací sdružených v územním svazu volí jednoho člena do Republikové rady a jeho náhradníka, jednoho člena Republikové dozorčí rady a jeho náhradníka, a jednadvacet zástupců a jejich náhradníky do Republikového sněmu, f) bere na vědomí zprávu územní dozorčí komise a zprávu o výsledcích hospodaření za uplynulé období, g) stanoví pravidla výkonu rybářského práva v rybářských revírech, které jsou ve společném rybolovu a hospodaření, a ceny povolenek platných na těchto revírech, h) schvaluje mimořádný příspěvek územního svazu dle §3 odst. 5 písm. g), i) rozhoduje o majetkovém vypořádání v případě rozdělení nebo zániku územního svazu. 
 
4) Usnesení územní konference je závazné pro všechny organizační jednotky i orgány územního svazu a všechny členy místních organizací sdružených v územním svazu.  
 
§ 13 Výbor územního svazu 
 
1) Výbor územního svazu je výkonným orgánem územního svazu, který spravuje jeho záležitosti v období mezi územními konferencemi. Zajišťuje plnění usnesení územní konference, hospodaří s majetkem územního svazu a rozhoduje o všech záležitostech, které nejsou vyhrazeny územní konferenci. O své činnosti předkládá zprávy územní konferenci. Svolává jej předseda územního svazu. 
 
2) Výbor územního svazu schvaluje roční hospodářský plán, rozpočet a roční účetní závěrku. 
 
3) Úkolem výboru územního svazu je poskytovat odbornou a metodickou pomoc a služby místním organizacím, koordinovat jejich činnost a zabezpečovat společný rybolov a hospodaření na rybářských revírech. 
 
4) Výbor územního svazu přijímá opatření k odstranění zjištěných nedostatků uvedených ve zprávě územní dozorčí komise.  
 
5) Výbor územního svazu na své ustavující schůzi volí na návrh předsedy ze svého středu místopředsedu (popř. místopředsedy) a další funkcionáře; nebyl-li některý z návrhů předsedy schválen, nebo nebyl-li návrh vůbec podán, navrhují místopředsedu (místopředsedy) a další funkcionáře členové výboru územního svazu. Předseda územního svazu je současně předsedou výboru územního svazu. Výbor rozhoduje o 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 12 
obsazení pozice jednatele územního svazu z členů ČRS, který je z titulu této pozice členem výboru územního svazu. Jeho činnost je řízena a kontrolována předsedou výboru územního svazu. 
 
6) Výbor územního svazu pověřuje podle § 5 odst. 6 kárný orgán, jeho zástupce a volí kárný senát a jeho náhradníky. 
 
7) Výbor územního svazu zřizuje pro plnění svých úkolů sekretariát v nezbytně nutném rozsahu. 
 
8) Sekretariát výboru územního svazu je řízen jednatelem, který za činnost sekretariátu odpovídá předsedovi. Jednatel i ostatní zaměstnanci jsou vůči územnímu svazu v pracovním poměru, který vzniká uzavřením pracovní smlouvy.  
 
§ 14 Územní dozorčí komise 
 
1) Územní dozorčí komise je kontrolním orgánem územního svazu. O výsledcích své činnosti informuje výbor územního svazu; zprávu o výsledcích své činnosti předkládá územní konferenci.  
 
2) Členové územní dozorčí komise volí na svém prvním zasedání ze svého středu předsedu. 
 
3) Územní dozorčí komise kontroluje veškerou činnost a hospodaření územního svazu a jeho orgánů, poskytuje odbornou a metodickou pomoc dozorčím komisím místních organizací. 
 
4) Předseda územní dozorčí komise nebo jím pověřený člen má právo účastnit se všech schůzí výboru územního svazu a zasedání odborů a komisí s hlasem poradním a seznamuje výbor s výsledky provedených kontrol a předkládá výboru územního svazu návrhy k přijetí opatření k odstranění zjištěných nedostatků. 
 
5) Na žádost výboru územního svazu, výboru nebo dozorčí komise místní organizace, provádí další kontrolní činnost v rámci působnosti územního svazu; komise může přizvat ke spolupráci odborníky.  
 
6) Územní dozorčí komise provádí kontrolu v místních organizacích ČRS i bez souhlasu těchto jednotek, jedná-li se o majetkové vztahy, jejichž účastníky jsou územní svaz a místní organizace. 
 
§ 15 Republikové orgány Svazu 
 
1) Republikovými orgány Svazu jsou:  a) Republikový sněm, b) Republiková rada, c) Republiková dozorčí rada. 
 
 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 13 
§ 16 Republikový sněm 
 
1) Nejvyšším orgánem Svazu je Republikový sněm, který tvoří delegáti zvolení na konferencích územních svazů a členové Republikové rady. 
 
2) Republikový sněm se schází podle potřeby, nejméně však jednou za dva roky. Svolává jej Republiková rada. Sněm musí být též svolán, požádají-li o to alespoň tři územní svazy usnesením územní konference nebo třetina všech místních organizací usnesením členské schůze, případně usnese-li na tom Republiková dozorčí rada dvoutřetinovou většinou hlasů svých členů. 
 
3) Do působnosti Republikového sněmu náleží zejména:  a) schvalovat Stanovy, jejich změny a doplňky,  b) schvalovat zprávu Republikové rady o její činnosti a hospodaření za uplynulé období, c) stanovit hlavní zásady činnosti a hospodaření Svazu, d) rozhodovat o majetku Svazu a o jeho použití (§ 19 odst. 6), e) schvalovat výši členských příspěvků podle §3 odst. 5 písm. b), e) Stanov a zásady pro jejich rozdělení na jednotlivé organizační jednotky Svazu,  f) schvalovat výši členského příspěvku podle §3 odst. 5 písm. c), zásady a pravidla pro jeho rozdělení stanoví dle §12 odst. 3 písm. c) usnesením jednotlivé územní konference, (Návaznost na jednotné brigády) g) volit předsedu Svazu z členů ČRS, který je současně z titulu své funkce předsedou Republikové rady, h) brát na vědomí zprávu Republikové dozorčí rady, i) rozhodovat o případném rozdělení nebo sloučení Svazu, j) rozhodovat o zániku Svazu a způsobu majetkového vypořádání; k platnosti usnesení o zániku Svazu je zapotřebí souhlasu dvou třetin všech místních organizací. 
 
4) Usnesení Republikového sněmu je závazné pro všechny organizační jednotky i orgány a všechny členy Svazu. 
 
 
§ 17 Republiková rada 
 
1) Republiková rada je nejvyšším výkonným orgánem Svazu, který koordinuje činnost územních svazů, poskytuje odbornou a metodickou pomoc a služby všem organizačním jednotkám Svazu. 
 
2) Republiková rada se sestává z předsedy Svazu, jednatele Svazu, z předsedů územních svazů a členů zvolených na územních konferencích. 
 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 14 
3) Republiková rada spravuje záležitosti Svazu v období mezi konáním Republikových sněmů. Zajišťuje plnění usnesení Republikových sněmů, hospodaří s majetkem Svazu a rozhoduje o všech záležitostech, které nejsou vyhrazeny Republikovému sněmu. O své činnosti předkládá zprávy Republikovému sněmu. 
 
4) Republiková rada se schází zpravidla jedenkrát za měsíc. Svolává ji předseda Svazu. 
 
5) Úkolem Republikové rady je zejména:  a) organizovat celosvazový rybolov a hospodaření, b) poskytovat odbornou a metodickou pomoc a služby územním svazům a koordinovat jejich činnost, c) schvalovat a vydávat Jednací řád ČRS, jeho změny a doplňky, d) schvalovat rozsah územní působnosti jednotlivých územních svazů, e) volit, na návrh předsedy, ze svého středu místopředsedu (popř. místopředsedy); nebyl-li návrh předsedy schválen, nebo nebyl-li návrh vůbec podán, navrhují místopředsedu (popř. místopředsedy) členové rady, f) schvalovat obsazení dalších potřebných funkcí, g) rozhodovat o obsazení pozice jednatele Svazu, který je členem Republikové rady, h) schvalovat mimořádný členský příspěvek Republikové rady dle §3 odst. 5 písm. f) a schvalovat jeho přerozdělení, i) schvalovat rozpočet pro příslušný kalendářní rok a roční účetní závěrku, j) přijímat opatření k odstranění zjištěných nedostatků uvedených ve zprávě Republikové dozorčí rady. 
6) Republiková rada zřizuje pro plnění svých úkolů sekretariát Republikové rady. 
 
7) Sekretariát je řízen jednatelem, který za činnost sekretariátu odpovídá předsedovi Svazu. Jednatel je řízen a kontrolován předsedou Republikové rady. Jednatel a ostatní zaměstnanci jsou vůči Svazu v pracovním poměru, který vzniká uzavřením pracovní smlouvy. 
 
§ 18 Republiková dozorčí rada 
 
1) Republiková dozorčí rada je nejvyšším kontrolním orgánem Svazu a jeho orgánů. O výsledcích své činnosti informuje Republikovou radu a předkládá návrhy k přijetí opatření k odstranění zjištěných nedostatků; zprávu o výsledcích své činnosti předkládá Republikovému sněmu. 
 
2) Republiková dozorčí rada se skládá z členů zvolených na územních konferencích. Na své ustavující schůzi volí ze svého středu předsedu a místopředsedu. 
 
3) Republiková dozorčí rada kontroluje veškerou činnost a hospodaření republikových orgánů Svazu, poskytuje odbornou a metodickou pomoc dozorčím komisím územních svazů.  Předseda Republikové dozorčí rady nebo jím pověřený člen má právo účastnit se všech schůzí Republikové rady, odborů a komisí s hlasem poradním. Republikovou radu seznamuje s výsledky provedených kontrol. 
 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 15 
4) Na žádost orgánu kterékoli organizační jednotky Svazu provádí další kontrolní činnost v rámci působnosti Svazu. Republiková dozorčí rada může přizvat ke spolupráci odborníky. 
 
5) Provádí kontrolu v místních organizacích ČRS a územních svazech ČRS i bez souhlasu těchto jednotek, jde-li o majetkové vztahy, jejichž účastníky jsou Republiková rada a územní svaz nebo Republiková rada a místní organizace.  
 
 
ČÁST III. 
 
§ 19 
 
Zásady hospodaření a majetek Svazu 
 
1) Svaz a všechny jeho organizační jednotky hospodaří podle schválených hospodářských plánů a rozpočtů.  
 
2) Majetek Svazu je ve vlastnictví místních organizací, územních svazů nebo Svazu jako celku. 
 
3) Majetek místních organizací, územních svazů a Svazu jako celku tvoří hmotný a nehmotný majetek, majetková práva, obchodní podíly, finanční majetek, investice, zásoby, pohledávky, přechodné účty aktivní, jiná majetková práva. 
 
 
4) Zdrojem majetku místních organizací, územních svazů a Svazu jako celku jsou:  a) stávající majetek a majetková práva, b) majetek získaný koupí, vlastním hospodařením nebo jiným způsobem, c) podíl z členských příspěvků, d) příjmy za prodané povolenky k rybolovu, e) výnosy z kapitálových vkladů a úroky, f) dary, dotace, případně jiné příspěvky státu, obcí a dalších právnických a fyzických osob,  g) jiné zdroje.  
 
5) Svaz a všechny jeho organizační jednotky mohou vytvářet v rámci tvorby vlastních zdrojů na základě rozhodnutí příslušného orgánu fondy a další zdroje, potřebné k plnění poslání Svazu. 
 
6) S majetkem Svazu se při zániku Svazu naloží podle rozhodnutí Republikového sněmu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 16 
ČÁST IV. 
 
§ 20 Statutární orgány 
 
1) Jménem Svazu jedná: - předseda, - jednatel. 2) Jménem územního svazu jedná: - předseda územního svazu, - jednatel územního svazu. 3) Jménem místní organizaci jedná: - předseda místní organizace, - jednatel místní organizace. 
 
Osoby uvedené v odst. 1 až 3 podepisují též písemnosti. 
 
4) V případě, že předseda nebo jednatel nemůže vykonávat svoji funkci, zastupuje je místopředseda v plném rozsahu jejich práv a povinností. 
 
5) Nemůže-li zvolený člen Republikové rady nebo zvolený člen Republikové dozorčí rady vykonávat svoji funkci, zastupuje jej zvolený náhradník. 
 
6) V případě, že předseda územního svazu nemůže vykonávat funkci člena Republikové rady, zastupuje jej místopředseda v plném rozsahu jeho práv a povinností. 
 
7) Jednotlivé orgány mohou zmocnit k zastupování na základě a v rozsahu udělené plné moci jiné členy Svazu, zaměstnance Svazu nebo jeho organizačních jednotek, popř. další osoby.  
 
8) Statutární orgány jednají samostatně; je-li k platnosti právních jednání předepsána písemná forma, je třeba podpisů dvou oprávněných zástupců. 
 
§ 21 Náhrady funkcionářů 
 
1) Funkcionáři Svazu mají právo na poskytnutí náhrady výdajů v souvislosti s výkonem funkce podle platných právních předpisů, vnitřních předpisů Svazu a jeho organizačních jednotek.  
 
2) Za činnost v souvislosti s výkonem funkce ve Svazu může být funkcionářům poskytnuta finanční odměna.  
 
§ 22 Odpovědnost za škodu 
 
1) Nároky z odpovědnosti za škodu vůči členům uplatňuje za místní organizace výbor místní organizace. Vůči funkcionářům jednotlivých orgánů ČRS tyto nároky uplatňuje příslušná dozorčí komise. 
Stanovy Českého rybářského svazu strana 17 
 
2) Tyto nároky mohou být uplatněny u soudu.  
 
§ 23 Činnost Svazu za nouzového stavu nebo krizového řízení 
 
1) Republiková rada je za situace vyhlášeného stavu nouze, krizového stavu nebo jejich nacvičování či simulace, oprávněna přijímat mimořádná opatření i ve věcech, které jsou jinak vyhrazeny Republikovému sněmu, s výjimkou rozdělení, sloučení nebo zánikem Svazu.  2) Mimořádná opatření přijatá podle odst. 1 musí být schválena nejméně dvěma třetinami všech členů Republikové rady. 3) Výbor územního svazu je za situace vyhlášeného stavu nouze, krizového stavu nebo jejich nacvičování či simulace, oprávněn přijímat mimořádná opatření i ve věcech, které jsou jinak vyhrazeny územní konferenci, s výjimkou rozdělení, nebo zániku územního svazu. 4) Mimořádná opatření přijatá podle odst. 3 musí být schválena nejméně dvěma třetinami všech členů výboru územního svazu. 
 
 
§ 24 Společná a závěrečná ustanovení 
 
1) Stanovy Českého rybářského svazu, z. s., byly schváleny usnesením XVII. Republikového sněmu ČRS dne xx.xx.xxxx. 
 
2) Současně pozbývají platnosti Stanovy Českého rybářského svazu, z. s., schválené usnesením XV. Republikového sněmu ČRS dne 22. 11. 2014, ve znění usnesení XVI. Republikového sněmu ČRS ze dne 26. 11. 2016.